Honing

Een bij vliegt in de zomer ongeveer 30 keer per dag uit haar bijenkast. Per vlucht bezoekt zij gemiddeld 100 bloemen per keer, Dit komt erop neer dat een bij dus zo’n 3000 bloemen per dag bezoekt. Dit houdt in dat 1 bij voor een halve kilo honing 6 miljoen bloemen moet bezoeken en hier 2000 dagen mee bezig zou zijn. Gelukkig zitten er in een bijenkast meerdere bijen om deze grote klus te klaren. Alle kilometers opgeteld vliegen honingbijen voor 1 potje honing van 500 gram 1 keer de wereldrond wat neer komt op 40.000 km. Een kilo honing is het werk van ongeveer 400 bijen.

Van nectar tot honing

Het verwerkingsproces begint al bij het verzamelen van de bloemennectar. De bij gebruikt haar speciale, buisvormige tong om de nectar op te zuigen. Ze houdt een kleine portie van de nectar voor zichzelf, voor haar eigen energiebehoefte. Het grootste deel van de oogst wordt al tijdens de terugvlucht van de verzamelplaats naar de bijenkast bewerkt. In de speciale honingmaag worden enzymen, organische zuren en andere stoffen toegevoegd. Eenmaal in de bijenkast wordt de nectar door middel van braken doorgegeven aan werkbijen. De honing wordt door deze bijen verder met enzymen verrijkt en het overtollige water wordt onttrokken. 
De bewerkte nectar wordt dan in de vorm van een druppeltje in een cel van de raat uitgebraakt.
 Tijdens het rijpen verdampt nog een aanzienlijk deel water uit de honing en krijgt ze een stroperige vorm. Verse bloemennectar bevat ongeveer 70% water; volrijpe honing bevat nog slechts 18% water. De bijen verzegelen de raat met rijpe honing met een was dekseltje.

Honing winning

Het afnemen van de honing. Aan het was dekseltje zien we of de honing rijp is voor de oogst. Als de kasten zwaar aanvoelen maken we de bijenkast open en controleren we de honingraten of deze goed verzegeld zijn. Pas wanneer dit zo is halen we de honing uit de kasten. De bijen worden voorzichtig van de honingraat afgeschoven en de ramen met honing wordt door ons meegenomen. Op dezelfde dag dat we honing verwerken, brengen we de lege ramen terug naar de bijen. Zo kunnen ze de resten van de achtergebleven honing dan weer opnemen.

Het ontzegelen van de raten. Voordat de honing geslingerd kan worden verwijderen we de was dekseltjes met een speciale vork. Vervolgens worden de volle honingraten in een zogeheten honingslinger/centrifuge gedaan waarin de honing uit de raat wordt geslingerd. Op deze manier worden de waardevolle bestanddelen van de honing niet beschadigd.

Honing verwerking

Het filteren/zeven van de honing. Als de honing eenmaal geslingerd is halen wij de verontreinigde deeltjes zoals wasdekseltjes, stuifmeelklompjes en andere onzuiverheden uit de honing door de honing te zeven.

Het rijpingsproces: het zemen. 
Na het slingeren laten wij de honing gedurende 3 tot 5 dagen in gesloten schone emmers staan, zodat de eventuele wasresten, deeltjes stuifmeel wat alsnog door de zeef zijn gegaan, zich aan het oppervlak kunnen verzamelen. Na deze 3 tot 5 dagen ontstaat er een laagje schuim aan de oppervlakte, en door deze schuimlaag 1 of 2 keer te verwijderen houden wij kristalheldere honing over. Deze honing verwerken wij dan in potjes en krijgen deze allemaal een mooi etiket. Op dit etiket staan alle verplichte inlichtingen die door de NBV (Nederlandse bijenhouders vereniging) en de NVWA (Nederlandse voedsel en waren autoriteit) verplicht zijn gesteld.

Honing bestellen

Wil je honing bestellen bij Mr & Mrs Honey? Neem dan contact met ons op. Bij een bestelling vanaf 2 potten bezorgen we de honing in Zutphen en Warnsveld. Woon je wat verder weg, dan kun je de honing bij ons afhalen.

Raathoning

Verkrijgbaar

Fruithoning framboos

Verkrijgbaar

Heide honing

Verkrijgbaar

Bessenhoning

Verkrijgbaar

Bloemenhoning

Verkrijgbaar

Lindehoning

Verkrijgbaar

Acacia honing

Verkrijgbaar